Sonntag, 17. April 2011

U Srcogradu uma





U misaoteci Proustiani, u gradu sanjajućih knjiga, na vrhu svjetlosne planine, u Srcogradu uma, u lječilištu duše i tijela jedno veliko srce otkucava sretne trenutke spoznaje. Osluhnimo glazbu nutarnjeg svemira, srce nam šapuće, oprost je snaga, oprost je ljubav, oprost je znamen u ljubavi življenog života. Oprost je san djeteta koje suznim očima moli, a nezna zbog čega je kažnjeno, oprost je maštanje o lakoći postojanja i življenje u zagrljaju djetinje sreće, tom čudesnom stanju duše, snazi srca, spiralnoj dinamici ljubavi. Oprost je snaga kraljeva, oprost je dragulj koji se krije u duši careva. Oprostiti mogu oni koji znaju da su griješili, jer griješiti je ljudski, a samo čovjek može priznati svoje grijehe, moliti oprost i praštati. Opraštaju oni koji su koračali zvjezdanim stazama svoga unutarnjeg neba, oni koji su slušali šaputavi svemir i osjetili postojanje kraljevstva nebeskog u dubini sebe samoga. Opraštati mogu oni koji su spoznavajući svoje grijehe osjetili u sebi rađanje nekog boljeg sebe, koji su osjetili da taština i osvetoljubivost već zaleđeno srce još više zazebe. Oprostiti znaju oni koji su u treptaju suznoga oka osjetili uzrok svojih suza, osjetili snagu zagrljaja duše i materije, oćutili zakone iz kojih izrasta spokoj. Oprosti mogu tek oni koji su misaonom ponornicom krenuli putevima svoje krvi i osjetili ljepotu zajedništva, spoznali solidarnost među svojim ćelijama, razumjeli snagu autopoieze u svojim membranama i razumjeli poruku tijela, uma, duše i srca. Ne zakoni džungle nego zakoni solidarnosti i međusobnog razumjevanja su stvorili čovjeka, životinju punu ljubavi, sreće i lakoće postojanja.




Opraštati znaju tek oni koji su osjetili u dubini sebe lepet krila golubice mira, oćutili otvaranje sedefaste školjke i rađanje ljubavi. 
Ljubav je salutogeneza, samoizlječenje, opraštanje koje iskri kristalne puteve oprosta svima izgubljenima na stazama mržnje, zla i želje za osvetom. Jedino spiralna dinamika ljubavi, energija izrasla i ostala u čovjeku, može, želi i zna opraštati.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen